Pigen i verden. Roman
Lindhardt og Ringhof, 2021
290 sider.
Oversat fra færøsk af forfatteren.
Omslag: Litografi af Janus Kamban
Udg. dato: 14. juni 2021

”et lavmælt pigeportræt, men samtidig en ganske kompleks skildring af det præpubertære barns tidligste erfaringer med kroppens sensuelle zoner (…) Pigen i verden er litteratur, der beviser, at det stille vand har den dybe grund.”   – Klaus Rothstein, Weekendavisen (læs hele anmeldelsen her)

”skrevet med en fint underspillet humor og en ro, der giver et autentisk indtryk af en fjern fortid, som måske findes i verdens udkanter den dag i dag.”  – Thomas Bredsdorff, Politiken (læs hele anmeldelsen her)

Pigen i verden er en levende og lavmælt humoristisk fortælling om en 11-årig piges sommerferie hos morforældrene, sin moster og deres husholderske i en færøsk bygd om kring 1970. Pigens egen seksualitet er ved at vågne, samtidig med at hun registrerer de voksnes seksuelle komplikationer.

Pigen er 11 år og burde lege, men der er ikke rigtig nogen at lege med, så hun får tiden til at gå med at iagttage de voksne og deres gnidninger. Dem er der en del af under overfladen, men pigen har god tid og gode øjne, så hun opfatter, at husholdersken sværmer for morfar, og mormor er jaloux på moster, der svælger i mænd, ganske vist langt borte, helt inde i Tórshavn, men man kan forestille sig dem, og forestillinger er, hvad familiemedlemmernes gøren og laden bygger på.

For den lille pige er verden forestillinger i anden potens. Hun forestiller sig, hvad de voksne forestiller sig, og undrer sig over den verden, de har bygget sig. Ud af radioen strømmer nyheder fra et fjernt land, der hedder Vietnam, hvor nogle vil bestemme over andre. Hvem mon bestemmer på Færøerne, tænker pigen, men kommer ingen vegne, for det er lige så uigennemsigtigt, som hvem der egentlig bestemmer i det lille familiecirkus, hun er på ferie i.